2007/05/30

Horvátország - Kvarner


Növényvilág
A növény- és állatvilág változatossága vélhetően nem csak a természetet kedvelők körében járul hozzá a Kvarner népszerűségéhez. A kvarnerói flóra mint egy 2.700 – a többek között számos endemikus fajt is felvonultató növényfajtája okán az egyik leggazdagabb horvát florisztikai területnek számít. Krk-szigetén 1.500 növényfajtát vettek nyilvántartásba, és számukat tekintve alig maradnak el mögötte a Cres- és Lošinj-szigeti növények. A Kvarnert belengi a rozmaring, a zsálya, a babérlevél, és a mirtusz bódító illata. Ízlelőbimbóinkat kényeztessük a helyi gesztenyéből, fügéből, olívából, erdei gyümölcsökből és gombákból készült különlegességekkel.

Állatvilág
A különböző állati- és növényi fajok számát tekintve a Tengermellék-Hegyvidék Megye Európa egyik leggazdagabb vidéke. A 114, az európai kontinensen veszélyeztetett madárfajta közül csaknem 83 madár található a Kvarneren, ezek közül 30 erre a területre jellemző fészekrakó madár. Horvátország kétéltűinek mintegy 73; hüllőinek mintegy 87 százaléka tanyázik ezen a területen. Krk - szigete a több mint 30 törzsökös fajta kétéltűvel és csúszómászóival ezen állatfajok legjelentősebb lelőhelye az egész Mediterrán térségben. A 226 ritka, veszélyeztetett és különleges növényfaj közül 122 ezen a vidéken terem. A delfinek nagy alkalmazkodóképességük ellenére magas ökológiai igényekkel rendelkeznek és így biztos, hogy a tenger tisztaságának egyik legjobb „mutatói”. A Lošinji akvatóriumban egy körülbelül 150 delfinből álló csoport él.
A delfinek védelme céljából, 1987-ben indult útjára az “Adriai delfin projekt” akció. A tudósok ettől kezdve kutatják a Lošinjnál és Cresnél élő delfincsapatok biológiáját, ökológiáját és szokásait. A delfinek kedvelői világszerte ismerik Lošinjt és Crest. Közülük többen „örökbe fogadtak” egy-egy delfint. A legtöbb, ebben az akvatóriumban élő delfin egyértelműen azonosítható a hátuszonyukon lévő metszések és sebhelyek alapján, míg néhányuk az éves tagsági díjjal a delfinek védelmét segítő projektet támogató “örökbefogadójuktól”, kapta nevét.