2007/05/30

Horvátország - Isztria

Isztria közel van
Az Adria legnagyobb félszigete, az Önhöz legközelebb eső mediterrán tengerpart. Távolsága egyes európai városoktól: Ljubljana 130 km, Velence 210 km, Bécs 510 km, München 550 km, Budapest 560 km, Pozsony 610 km.

Természeti szépségek
A régió turisztikai vonzerejéhez kétségtelenül hozzájárul a 445 km hosszú tagolt part, a kristálytiszta tenger és változatosan “kialakított” strandjai: a sziklás vagy aprókavicsos partszakaszok minden korosztálynak megfelelnek, különösen a gyermekes családok körében kedveltek, de ne feledkezzünk meg azokról a megbúvó öblökről se, melyekben érintetlen buja növényzet védi a magányt és intimitást kedvelőket. Az Isztriai - félsziget bővelkedik a csodálatos látnivalókban – akár kultúrtörténeti műemlékek, természeti szépségek vagy gasztronómiai élvezetek tekintetében.

Gazdag történelmi és kulturális örökség
Isztria a Riviéra legnagyobb félszigete, területe 3161 km2. Ez az egyedülálló tájegység Közép-Európától egészen a langyos Adriai-tengerig nyúlik. A tenger, amely Isztria két partját mossa, itt hatol legmélyebben Európa közepébe. A Földközi-tenger hatásának köszönhetően itt télen sem esik a hó, a nyár pedig hosszú, napos és meleg. Isztria Európa egyik legnaposabb oázisa, amely elbűvöl kozmopolita bájával, festői tájaival, középkori hegyi városkáival és gyönyörű tengerpartjával.

Egészséges és házias koszt
Aki valami nagyon “isztriai” specialitásra vágyik, kóstolja meg a Limski Fjordban tenyésztett osztrigát, a vörösbor, olívaolaj, bors, cukor és pirított kenyérből készülő isztriai szupát a fuži sa žgvacetom-t (házi készítésű tészta pikáns szósszal) a helyi oštarijában (vendéglőben), a teran és prošek borokat a borpincékben.

Fejlett idegenforgalmi kínálat
Idegenforgalmi szempontból Horvátország legfejlettebb régiója: Isztriában a turizmusért és a turizmusból élnek. A legjelentősebb turisztikai központok a nyugati parton találhatók és egészen a Kvarnerói-öböl csúcsában fekvő Rijekáig, a legnagyobb horvát kikötővárosig terjednek. Isztria partján tizenegy korszerűen felszerelt jacht-kikötő (marina) sorakozik. Belső-Isztria kínálata: az Isztria gyógyfürdő; számos vadászterület; festői kisvárosok közöttük a világ legkisebb városa: Hum. Itt van még a híres Motovuni erdő – ma természetvédelmi rezervátum – valamint Isztria megye fővárosa: Pazin.

Szívélyes házigazdák
Ami egész Isztriára jellemző, az a házigazdák egyszerű és szívélyes vendégszeretete, vidám és zajos természete, és az őszinte igyekezetük, hogy a vendég kedvébe járjanak. Ez az a gazdagság, ami elutazáskor nem csomagolható be a kofferbe, de kitölti az ember lelkét egészen a következő eljövetelig.