2007/06/01

Ciprus

Ciprus a szépség és a szerelem szigete, ahol a monda szerint Aphrodité született. A sziget különlegessége az ellentétekben rejlik: aranyfövenyes tengerpart, sűrű erdőfödte hegycsúcsok, hangulatos falvacskák és nyüzsgő nyaralóhelyek. Az antik és bizánci kultúra kedvelői sok érdekességet találhatnak itt. A ciprusiak barátságossága, a szolgáltatások magas színvonala minden korosztály számára feledhetetlen nyaralást ígérnek.

Elég csak kiejtenünk a szót Ciprus, már megélénkül a képzeletünk: a kelet-nyugati irányban 240 km hosszú és legfeljebb 96 km széles, a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. A Kelet és Nyugat határán, többféle kultúra és életszemlélet érdekes találkozási pontjában meghúzódó távoli szigetről alkotott elképzeléseinket kiszínezi a fantáziánk, ami bizony nem mindig egyezik meg a valósággal.

Ámulatba esünk, mert az ékszerész ingyen megjavítja az óraszíjunkat, a falusi autószerelő mindent félretesz, hogy megjavítsa autónk gumiját, miközben vendégei lehetünk egy kávéra vagy egy kólára. A híres ciprusi vendégszeretet hagyománya évszázadokra, sőt évezredekre nyúlik vissza. A falvakban szívesen megkínálnak étellel, és eszünkbe ne jusson visszautasítani a gyakran túlságosan is bőséges tálat.

Noha az élénkülő idegenforgalomnak köszönhetően rohamosan változik a sziget déli tenger-partjának arculata, kevés külföldi akad, akit rabul ne ejtene Ciprus varázslatos hangulata.
De igazán vonzóvá lakóinak mentalitása teszi. A gyarmati múltból fakadóan az itteniek jól beszélnek angolul, tehát az e nyelven értő turisták közvetlenül tapasztalhatják vendéglátóik kedvességét, udvariasságát, mértékletességét. Természetükből fakadóan társaságkedvelő emberek, és ez nyílttá teszi őket. Ha viszonozzuk házigazdáink kedvességét, olyan szívélyes vendégszeretetben lesz részünk, amilyenről álmodni sem mertünk.